Toepassingen

 

Toepassingen
Maak van uw tegels een kunstwerk: zie bij ‘tegellijsten en benodigdheden’ onze lijsten met voorbeelden!

Het ophangen van de tegels
Het ophangen van kunst is een precies karwei. Zorg altijd voor een degelijke ophanging. De tegels in een lijst zonder passe-partout hebben een bevestigingsoog welke op een schroef / haakje gehangen kunnen worden. Een goede optie is het gebruik van ophangrails. Ophangrails zijn er in diverse uitvoeringen van eenvoudig tot en met rails met geïntegreerde verlichting.

Muur
Kunstwerken kunnen een ondersteunend effect geven en de proporties van een wand benadrukken. Wanden die qua vorm en verhouding minder fraai ogen, kunnen zelfs door kunstwerken worden gecorrigeerd. Door rijen of groepjes schilderijen boven elkaar te hangen lijkt een ruimte hoger, terwijl een horizontale belijning muren breder maakt en de kamer in zijn geheel groter doet lijken. De achterwand van kunstwerken moet op de achtergrond blijven. Ideaal is een lichte wand, maar ook een gekleurde muur kan een goede omlijsting zijn.

Niet te hoog
De belangrijkste tip is om het kunstwerk niet te hoog op te hangen. Het hart van het kunstwerk kan op ooghoogte, bijvoorbeeld 1,60 – 1,70 meter. Bij nieuwbouwwoningen is de plafondhoogte meestal 2,60 meter. Zorg voor een goede vlakverdeling op de muur. Voorkom dat een te laag opgehangen schilderij, bijvoorbeeld boven de bank, slechts ten dele zichtbaar is door de hoofden van de personen op de bank. Hang het kunstwerk minimaal 15 centimeter boven de rugleuning achter de bank.

Harmonie geeft rust en ruimte
Harmonie in een interieur ontstaat onder andere door een logische ordening van de kunstwerken, geplaatst in voor het oog heldere lijnen. Hang schilderijen niet op ongelijke hoogten. Kies als uitgangspunt voor het ophangen de ooghoogte. Die is lager (op zithoogte) in de zithoek, dan in de hal en entree waar men loopt of staat. Laat schilderijen aan de boven- of onderzijde met elkaar lijnen. Als veel kleine werkjes zijn, combineer die dan met kleine tussenruimten op één muur, zodat ze samen een mooi, groot geheel vormen.

Het onderhoud van de tegels
U kunt de tegels afnemen met een zachte doek met een sopje, wij zelf gebruiken hiervoor babyshampoo: licht ontvettend en niet agressief.